Als je gaat trailrunnen in de Alpen met Alprunning, kan ik mij voorstellen dat je vragen hebt over je reis. Hieronder staan de meest gestelde vragen. Staat die van jou er niet bij? Neem dan contact op met Alprunning.
Ja, trialrunschoenen geschikt voor bergachtig terrein zijn verplicht voor de reizen van Alprunning. De zool is hierin de belangrijkste factor. Deze moet een grof profiel hebben met voldoende diepte. Een trailrunschoen met een profiel wat meer op een wegschoen lijkt is niet geschikt voor het terrein waar we ons in begeven. Grip is hier heel belangrijk. Let ook op of de schoen een versteviging in de neus heeft, dit beschermt je tenen tegen de rotsen. Verder is het belangrijk dat hij genoeg demping heeft. We maken lange dagen, dus is een beetje comfort wel lekker. Laat je bij twijfel voorlichten bij een speciaalzaak. Kijk ook hier voor meer informatie over de uitrusting.
Ja, de uitrustingslijst die je ontvangt omschrijft de minimale uitrusting die je mee moet nemen. Ter plaatste wordt per dag bepaald wat we wel of niet meenemen. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. De ene dag lopen we in de zon, maar de andere dag kunnen zo maar in regen en wind moeten rennen. Dan wil je wel de juiste kleding bij hebben. Kijk hier voor meer informatie over de uitrusting.
Nee, dit is geheel persoonlijk. Wel is het raadzaam om ermee te (leren) lopen. want stokken kunnen je bij het klimmen helpen doordat de beenspieren een beetje worden ontlast. Ook geven ze steun en stabiliteit bij het oversteken van sneeuwveldjes e.d. Op de afdaling worden ze in principe niet gebruikt, maar kunnen ze bij vermoeidheid of blessures wel fijn zijn ter ondersteuning. Tijdens de reizen wordt ook aandacht besteed aan het juiste gebruiken van trailrunstokken. Kijk hier voor meer informatie over de trailrunstokken.
Het tempo tijdens de trailrundagen houden we bewust op een lager tempo, dan je bijvoorbeeld in een wedstrijd zou doen. Daarbij is het noodzakelijk dat je voldoende eet en drinkt tijdens de trailruns. Dit bevordert namelijk het herstel achteraf. Na het lopen kun je relaxen, een dutje doen of de sauna in (afhankelijk van de accomodatie). Het feit dat je achteraf niks moet zoals: werken, huishouden etc. vermindert je stress en daarmee ook je herstel.
Dit zal voornamelijk eigen meegebrachte sportvoeding zijn. Het is belangrijk om hier vooraf tijdens je lange langzame duurlopen mee te oefenen. Zodat je leert om te eten tijdens het sporten en te checken hoe je maag reageert op bepaalde sportvoeding. Advies hierin is om dit met repen/vaste voeding te doen. Vaste voeding wordt de eerste 3 uur van een inspanning nog goed opgenomen. Probeer hiernaast ook te oefenen met isotone sportdrank tijdens je training. Veel mensen nemen alleen een klein beetje water mee tijdens een trainingsrondje, maar wij gaan minimaal 4 á 5 uur de bergen in. Je hebt dus voldoende energie nodig die je uit sportvoeding en drinken kunt halen. Vocht is met name belangrijk omdat dit het plasma in het bloed op pijl houdt, Door onder andere te zweten of op grotere hoogte te zijn verlies je veel vocht en is er minder plasma voorradig. Plasma is verantwoordelijke voor het transport van voedingstoffen naar de spiervezels. Door tijdens de trailruns goed te eten en drinken herstel je ook sneller.
Waar het kan lunchen we ook bij een berghut. Maar de regel is dat wat je nodig hebt, zelf meeneemt. Wat we in de hutten eten en drinken is extra, omdat deze mogelijk gesloten zijn, of als er afgeweken wordt van de route moeten we onszelf kunnen redden met voeding en drinken.
Lees goed de informatie bij de reis door en controleer de moeilijkheidsgraad van de reis. Deze vindt je hier. Het is belangrijk om hierin eerlijk naar je eigen ervaring en niveau te kijken. Overschatting is een veelvoorkomende valkuil die je tijdens een reis in de problemen kan brengen. Ook kun je de groep hiermee in gevaar brengen als een reis te zwaar voor je is zal je er minder van genieten. Dat is toch waarvoor we naar de Alpen komen.
Afhankelijk van de reis verblijf je tussen de 1000m en 2000m hoogte in de hotels en chalets. Tijdens de reizen waarbij we in een berghut slapen zal dit tussen de 2000m en 3000m zijn. Trailrunning doen we dan voornamelijk tussen de 1000m en 3000m. Tijdens de Alprunning Expert reis is het hoogste punt waar we komen 3610m. Op weg naar deze hoogte zul je merken dat luchtdruk lager wordt en je minder zuurstof per ademteug naar binnen krijgt. Hoe je lichaam reageert op deze hoogtes is per mens verschillend. De kans op hoogteziekte is minimaal omdat we maar kort op deze hoogtes zullen zijn.
Mocht je de tijd hebben om eerder in het gebied te zijn dan kan het fijn zijn om te acclimatiseren aan de hoogte. Doe dit door rustig te wandelen en gewoon er te zijn en te slapen. Maar het is belangrijker om goed uitgerust aan de reizen te beginnen, want acclimatiseren is een langzaam proces en doe je niet in een paar dagen of een week. Verder begeven we ons op hoogtes waar niet direct hoogte-acclimatisatie voor nodig is. De reis zelf is de acclimatisatie.
Nee, Tijdens de reizen in Zwitserland komen we op gemiddelde tot alpine hoogtes. Op de hoogste punten van >3000m verblijven we maar kort, waardoor de kans op verschijnselen van hoogteziekte minimaal zijn. En preventieve medicijnen onnodig zijn.
Ja, ruim voor vertrek wordt een wattsapp-groep aangemaakt en kun je onderling afspraken maken over carpoolen of samen met de trein reizen.