Uitrusting


Ga je de bergen in, dan kom je automatisch in aanraking met het stukje 'uitrusting'. Om veilig, efficiënt, en comfortabel te verplaatsen is het belangrijk dat je over de juiste kleding en uitrusting beschikt en ook weet hoe je deze moet gebruiken of kunt toepassen. In je voorbereiding op een trailevenement of -reis is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden, want in welk seizoen ga je op pad? Wat zijn de verwachte weersomstandigheden, hoe stabiel is het klimaat in dat jaargetijde, hoe lang denk je onderweg te zijn, etc. etc. 


Iets wat zeker bij hoge intensiteit activiteiten belangrijk is, is gewicht. Alles wat je mee wilt nemen, moet je rennend dragen voor meerdere uren of dagen. Dus hoe lichter alle items zijn, hoe minder totaal gewicht je hebt, hoe sneller, dus hoe veiliger je bent. Want in bergachtig terrein is snelheid ook een vorm van veiligheid. 

Ieder item afzonderlijk lijkt heel licht, maar leg ze maar eens bij elkaar op een weegschaal. Als je bijvoorbeeld op 10 items die je meeneemt, 50 gram per item kan besparen, hoef je alweer een halve kilo minder mee te nemen, of je kunt 0,5L extra sportdrank meenemen.


Kleding

Om te beginnen met één van de belangrijkste: kleding. Trail- en mountainrunning zijn hoge intensiteit activiteiten die specifieke eisen stellen aan de kleding die je aantrekt. Zeker in combinatie met de lokale temperatuur, wind en neerslag. Als hardloper weet je waarschijnlijk wel wat je aantrekt bij warm weer en bij koud weer of als het regent, maar waar je in Nederland tijdens een trainingsrondje nog eens nat kunt regenen of het 'even' koud kan hebben voordat je weer veilig thuis bent, kan dit in de Alpen wel eens anders uitpakken. En dan vooral wanneer de planning anders verloopt dan gedacht. Bijvoorbeeld als het weer plotseling omslaat of iemand in je groep komt ten val en je staat plotseling stil in de elementen. 

Waar het bij kleding dus vooral op aankomt is dat je de juiste kledingstukken bij hebt voor als het weer of je planning verandert. Wat je hiervoor minimaal bij je moet hebben tijdens het trailrunnen in de Alpen is het volgende:


- Waterdicht jack, uiteraard om je droog te houden tijdens je lange en mooie avonturen door de alpen. Regen is geen 'show stopper', maar in de bergen ben je snel een paar uur tot een dag onderweg en als je vermoeid raakt kost het meer energie voor je lichaam om je warm te houden. Als je daarbij ook nat bent komt het gevaar van onderkoeling om de hoek kijken. Dit kan al bij temperaturen boven de 0 graden. Kijk vooral naar merken die goretex gebruiken zoals de  goretex shakedry of paclite. Dit zijn goede ademende membramen die een hoge waterkolom hebben (bij trailraces is de minimale eis 10.000 mm) en een hoog ademend vermogen. En niet onbelangrijk, een laag gewicht. 


- Midlayer: Dit is een warme laag die je over je sportshirt trekt en onder je regenjack past, het liefst een met capuchon. Sta je stil op een mooie bergtop voor een pauze of moet je onverhoopt toch langzaam wandelend verder, omdat je je bezeerd hebt tijdens een val is het belangrijk om niet af te koelen. Je intensiteit verandert plotseling, dus is het nodig om je kleding aan te passen. Zeker in noodsituaties als het weer verandert is er kans op onderkoeling. En het is ook gewoon comfortabel om iets warms aan te kunnen trekken. Materialen zoals polartec, fleece of extreem dunne donsjas (puffy) voldoen hierbij goed. 


Verder kun je aan de hand van de weersverwachting, duur en intensiteit van je route keuzes maken zoals het meenemen van de volgende items:

- Waterdichte broek

- Dunne handschoenen

- Windjack

- Muts

- Pet

- Lange looptight

- Extra shirt met lange mouwen of sleeves


Uiteindelijk heb je voor jezelf een totaal kledingsysteem bij waarbij je on route aanpassingen kunt doen naarmate de omstandigheden veranderen. Zorg in ieder geval voor een warme laag en waterdicht jack. Deze twee samen zorgen voor bescherming van je core (vitale organen) wanneer je door omstandigheden in een noodsituatie terechtkomt.


Uitrusting


Trail- vest/rugzak:

Je uitrusting begint bij een goed trailvest of rugzak, eentje die comfortabel zit en het juiste volume heeft om alles wat je nodig hebt mee te kunnen nemen. Ga je voor een snelle skyrace dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een racebelt of superlicht vestje voor alleen je drinken, een reep en een regenjack, Maar ga je mee met de Alprunning Expert reis, dan heb je meer volume nodig omdat je overnacht in berghutten en alles voor 1 week zelf meeneemt. Kies je volume op basis van je evenement, reis of  alpenproject en denk ook na wat je misschien het jaar erop wil gaan doen, een goed vest gaat lang mee, dus moet ook toekomstbestendig zijn. 


Drinksysteem:

Drinken neem je mee in de vorm van sportdrank en is het makkelijkst om deze in soft-flasks te vervoeren, deze passen goed in je trailvest en zijn wanneer leeg, lekker licht. Hoeveel je meeneemt hangt af van de duur, intensiteit, temperatuur en mogelijkheden tot bijvullen onderweg. Minimaal is twee soft-flask met elk 0,5L aan sportdrank. Wil je meer? Dan kun je denken aan drinksysteem met slang (extra 1,5L) of bijvoorbeeld een extra soft-flask. Hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder je trailvest. Plan je route nauwkeurig en gebruik de natuur of faciliteiten onderweg.


Trailrunstokken:

Een must-have wanneer je gaat trailen in de Alpen. Deze gebruik je tijdens de klimsecties. In de Alpen klim je regelmatig stukken van minimaal 500-1000 hoogtemeters aan een stuk. Door het gebruik van stokken kun je energiezuiniger klimmen en kun je dus makkelijker langer of sneller doorgaan in een bergachtige omgeving. Tijdens de trailrunreizen wordt er ook stilgestaan bij de techniek. Want gebruik je ze niet helemaal goed dan zitten ze meer in de weg en heb je er niet de voordelen van. De stokken moeten in minimaal 3 delen op te vouwen zijn, zodat ze in of aan je trailvest kunnen voor de afdalingen en de stukken dat er gerend wordt. Tijdens de afdaling moet je je kunnen concentreren en vertrouwen op het voetenwerk, stokken zitten dan alleen maar in de weg.