Niveau

Trailrunning, mountainrunning, ik weet niet of ik dat wel kan. Natuurlijk, iedereen kan het, maar begin wel op het juiste niveau. Trail- en zeker mountainrunning kun je niet direct als je van het asfalt afstapt. Neem de tijd om ervaring op te doen tijdens je trainingen, evenementen en reizen. Zo groei je automatisch en door je grens steeds iets verder, moeilijker of zwaarder te leggen, ontwikkel je jezelf tot een ware mountainrunner die meerdaagse technische tochten onderneemt.


Om je te helpen de juiste reis te kiezen zijn de reizen voorzien van een moeilijkheidsgraad. Je kunt op deze manier stap voor stap op een veilige manier groeien in deze geweldige sport. Om te voorkomen dat er een te groot verschil technisch of conditioneel ontstaat binnen de groep, wordt bij elke reis aangegeven wat er van je verwacht wordt. Het is voor je eigen- en het belang van de groep dat je serieus jouw eigen niveau waardeert aan de eisen in het overzicht hieronder.


A. Novice
B. Intermediate

C. Advanced
D. Expert
E. Elite


DALEN
Niveau A: Naar beneden rennen? Liever niet. 
Niveau B: Op onverharde single tracks, met af en toe wortels en/of rotsen kun je, in niet al te steil terrein, in een redelijk tempo naar beneden rennen.
Niveau C: In redelijk steil terrein <35 graden, kom je vlot naar beneden, je hebt een goede coördinatie om over rotsen, wortels en losliggend gruis te rennen.
Niveau D: Je rent in alle omstandigheden met durf en vertrouwen in terrein tot 45 graden naar beneden. De afdaling is je speeltuin en gebruikt het terrein in je voordeel om snel meters te maken.
Niveau E: Je hebt flink wat technische bagage en voelt je thuis op steil terrein, losliggende puinhellingen en boldervelden zijn geen probleem. Ook 1e graads afdalen in rots is geen probleem.


KLIMMEN
Niveau A: Klimmen? echt niet, ik woon niet voor niks in Nederland
Niveau B: Je kunt korte hikes over paden minimaal een uur volhouden. Verder heb je nog geen ervaring met stokken.
Niveau C: Je hebt de capaciteiten om in licht stijgend terrein te blijven rennen in een laag tempo. In terrein steiler dan 25 graden ga je hiken, Dit kun je langere tijd volhouden. Je hebt wel eens met stokken gelopen.
Niveau D: Je hebt ervaring in het hiken met stokken of zelfs rennend omhoog weet je ze te gebruiken.  Lange technische klimmen >500m zijn geen probleem voor je. Je bent niet bang om passages te nemen die gezekerd zijn met kettingen.
Niveau E: Je beschikt over ruime ervaring met hikend klimmen over veel hoogtemeters door technisch terrein. Ook 1e graads rotsklimmen gaat je goed af.


CONDITIE
Niveau A: Het kost je moeite om aaneengesloten 10 km over de weg te rennen. De dag daarna heb je echt rust nodig.
Niveau B: Je hebt voldoende conditie om halve marathon op de weg te lopen onder de 2 uur en hebt wel eens trails gelopen in de Benelux.
Niveau C: Je rent minimaal 3x per week, waarvan een lange duurloop. Je hebt bijvoorbeeld wel eens een marathon gerend onder de 4 uur. Verder heb je een basis kracht in je core en benen. Een paar dagen achter elkaar sporten is in principe geen probleem voor je. Trailevenementen bezoek je een aantal keer per jaar.
Niveau D: Je rent aan het einde van de dag nog net zo soepel als aan het begin van de dag. Bergtochten van meer dan 4 uur zijn geen probleem voor je. je hebt ervaring met meerdaagse tochten. Je hebt aan verschillende trailrun evenementen meegedaan, ook in bergachtig terrein.
Niveau E: Je hebt een ijzersterke conditie. Meerdaagse trailtochten door bergachtig terrein met een zwaardere trailrugzak in een steady tempo zijn geen probleem.